Perception of the elderly about the process of swallowing in aging

Perception of the elderly about the process of swallowing in aging

Main Article Content

Isadora Buffon Costa
IvoneteTeresinha Schülter Buss Heidemann
Karen Fontes Luchesi
Ariane Xavier
Aline Arakawa-Belaunde

Abstract

The aging process is accompanied by demands and adaptations of the body to improve the quality of life, including the maintenance of the individual’s diet. Eating difficulties can be minimized in the face of health promotion actions linked to popular knowledge. The objective to know the perception of the elderly about swallowing in the aging process and to verify the presence of myths and truths that pervade this topic. Qualitative research of the type of participatory action research, articulated with the Research Itinerary of Paulo Freire. It was carried out in four Culture Circles, with eight elderly participants, between the months of October and December 2018, and the stages of thematic research, coding and decoding were carried out simultaneously with the critical unveiling, such as the methodology Freireana foresees the analytical process. The thematic investigation revealed 32 generating themes that culminated in three significant themes, namely: (a) Myths and truths related to choking, (b) Understanding and perception of swallowing difficulties, and (c). Swallowing Care, Discussed Across Cultural Circles. The elders participated actively, speaking about their beliefs regarding swallowing and the factors that can lead to choking, as well as the methods used by them to unblock themselves. It was possible to notice that the elderly has beliefs that were transmitted to them culturally and that they use them in a natural and adaptive way to compensate for their difficulties. The participants demonstrated understanding of the intrinsic aspects that influence the act of swallowing, as well as the importance of a coordinated and conscious action, so that the consequences derived from presbyophagia do not develop over time.

References

Acosta, N.B., Cardoso, M.C.A.F. (2010) Presbifagia: estado de la técnica de tragar a los ancianos. RBCEH., 9(1):143-154.

Aspectos nutricionales frente a los trastornos de presbicia y deglución. Exposición de investigación del programa de posgrado de PUCRS, IV. 2009.

Bastos, L.S. Disfagia en personas mayores y organismos corporales/emocionales: efectos de la implementación de un programa de terapia del hablade prevención y rehabilitación. 2016. 156 f. Tesis (Doctorado) - Curso de Enfermería y Biociencias, Universidad Federal del Estado de Río de Janeiro, Río de Janeiro, 2016.

Brasil. Ordenanza No 2.528 de 19 de octubre de 2006. Aprueba la Política Nacional de Salud de la Persona Sana. Disponible en: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/gm/2006/prt2528_19_10_2006.html

Brasil; Ministerio de Salud. Ordenanza No 2.446 de 11 de noviembre de 2014. Redefine la Política Nacional de Promoción de la Salud. Disponible en: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/politica_nacional_promocao_saude_pnaps.pdf

Capelari, S. Prevalencia de la disfagia y factores asociados evaluados en ancianos institucionalizados en dos municipios del sur del Brasil. 2017. 95 f. Tesis (Máster) - Curso en Ciencias de la Salud, Universidad del Extremo Sur de Santa Catarina, Criciúma, 2017.

Cassol, K., Galli, J.F.M., Zamberlan, N.E., Dassie-Leite, A.P. (2012) Calidad de vida en la deglución en ancianos sanos. J Soc Bras Fonoaudiol., 24(3):223-232.

Castro, A.P.R. (2018) Promover la salud entre los ancianos: acciones en la atención primaria de salud. Revista Brasileña de Geriatría y Gerontología.,21(2):155-163.

Cortés, L.S., Tereza, L.B., Heloísa, S., Juliana, P.V., Elaine, P.S., Gabriela, D.L. (2003) Análisis clínico de las dificultades de deglución y alimentación de ancianos desnutridos enseguimiento aislante de amb. Distúrb Comun., 14(2):211-235.

Dalmolin, I.S., Heidemann, I.T.S.B. Prácticas integrativas y complementarias en Atención Primaria: promoción de la salud un000. Rev latinoam enferm., 28: 2020. https://doi.org/10.1590/1518-8345.3162.3277.

Heidemann, I.T.B.S., Sartori, I.D., Rumor, P.C.F., Costa, C.C., Costa, M.F.B.N.A., Durand, M.K.(2017) Reflections on paulo freire’s research itinerary itinerar: contributions to health. Text &enferm context., 26(4).

https://doi.org/10.1590/0104-07072017000680017

Heidemann, I.T.S.B., Costa, C.C., Gastaldo, D., Jackson, S., Rocha, C.G., Fagundes, E. (2018) Estudio comparativo de las prácticas de promoción de la salud en la atención primaria en Florianópolis, Santa Catarina, Brasil y Toronto, Ontario, Canadá. Cad Salud Pública., 34(4).

https://doi.org/10.1590/0102-311x00214516

Janini, J.P., Bessler, D., Vargas, A.B. Educación y promoción de la salud: impacto en la calidad de vida de los ancianos. Salud en Debate., 39(105):480-490, 2015.

Malta, D.C., Morais Neto, O.L., Alves da Silva, A.M., Reis, A.A.C., Akerman, M. (2016) Política Nacional de Promoción da Saúde (PNPS): capítulos de un paseo aún en construcción. Cien Saúde Coletiva.,21(6):1683-1694.

Marcolino, J., Czechowsk, A.E., Venson, C., Bougo, G.C., Antunes, K.C., Tassinari, N., Cestonaro, N., Simsio, R., Vieira, T.S., Seguro, S. (2009) Fonoaudiological findings in the swallowing of thederlyy of the municipality of I - Pararati. Rev Bras Geriatr Gerontol,12(2): 193-200.

Miranda, G.M.D., Mendes, A.C.G., Silva, A.L.A. Envejecimiento de la población en Brasil: desafíos y consecuencias sociales actuales y futuras. 19(3):507-519, 2016.

http://dx.doi.org/10.1590/1809-98232016019.150140

Recine, E., Vasconcellos, A.B. (2011) Políticas nacionales y el campo de la alimentación y la nutrición en la salud pública: escenario actual. Cien Saúde Coletiva., 16(1): 73-79.

Sanine, P.R., Roque, C.J. (2015) Terapia del habla con los ancianos: una experiencia en Centro-Dia. Rev Kairós Gerontología, 18(2):459-471.

Veras, R.P., Matha, O. (2018) Envejecimiento en Brasil: la construcción de un modelo de cuidado. Ciencia y Salud Colectiva, 23(6):1929-1936.